25/2/08

Αμερική- ΕλλάδαΣκόπια: 1-0

«Παιδιά παίζουμε;» είπαν οι Αμερικάνοι στους Σκοπιανούς και τους Έλληνες κι αυτοί αμέσως είπαν «Ναιααααιιιιιιιιιιιιιιιιιααιιιιι !!!

Άκουσα στις ειδήσεις τον βαρύγδουπο τίτλο «τα Σκόπια εξαγόραζαν ελληνικές συνειδήσεις από το 1990». Αν είναι δυνατόν! Όλοι γνώριζαν την τακτική αυτή αλλά κανείς δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά τότε γιατί πιθανόν να αγνοούσαν ποιοι κρύβονταν πίσω από όλη αυτή την πολιτική των Σκοπίων. Περίεργο γιατί δεν υπάρχουν και πολλοί. Και ένα μικρό παιδί να ρωτήσεις θα σου πει.
Σας μεταφέρω προσωπική εμπειρία που έζησα ως διορισμένη φιλόλογος σε Τεχνικό Λύκειο σε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας το 1990, εγώ που ήμουν από το Αίγιο, Παλαιολαδίτισσα ,όπως με έλεγαν.
Ζητώ από τους μαθητές μου στο μάθημα της Γλώσσας να βρουν συνώνυμες λέξεις . Ένας πιτσιρικάς μου λέει μια λέξη άγνωστη σε μένα –όχι ελληνική. Απόρησα και του είπα ότι αυτή η λέξη δεν είναι ελληνική. Και τότε ακούω έκπληκτη τον μαθητή να μου λέει. « Τι είναι αυτά που μας λέτε κυρία. Εδώ μας έρχονται κάθε μήνα φυλλάδια από τον Καναδά και την Αμερική για να μιλάμε αυτή τη γλώσσα, τη μακεδονίτικη» Όταν το μετέφερα στο γραφείο των καθηγητών απλώς μου είπαν «μη τα σκαλίζεις τα πράγματα»
Και οι γονείς από την άλλη το μόνο που ζητούσαν από τους καθηγητές ήταν να περάσει το παιδί τους για να μπορέσει να σπουδάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Σκοπίων , άνευ εξετάσεων . Δηλ. τα Σκόπια πρόσφεραν άνευ κούρασης και άγχους επαγγελματική αποκατάσταση στους Έλληνες.
Δεν γνωρίζω τι ιστορία διδασκόταν αυτός ο δάσκαλος εκεί και ερχόταν να διδάξει στην Ελλάδα μετά. Είχε γεμίσει τότε η Ελλάδα Δασκάλους από τα Σκόπια.

Και αναρωτιέμαι! Πιστεύουν ακόμα οι Έλληνες ότι μια χούφτα άνθρωποι είχαν τη δύναμη να εξαγοράσουν συνειδήσεις και να δημιουργήσουν ένα τόσο μεγάλο εθνικό, βαλκανικό πρόβλημα;
Τι ωραία μεθόδευσαν οι Αμερικάνοι το παιχνίδι τους βάζοντας δυο λαούς σε μια εθνική αντιπαράθεση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σ΄ αυτό το παιχνίδι θα παίξουν οπωσδήποτε με όλο τους τον παρορμητισμό και οι δυο λαοί!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: