9/2/08

Νώντας Φαραζουλής: ό ήρωας του βιβλίου μου


Πριν τέσσερις μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο μου " Νώντας Φαραζουλής:η χορωδία η ζωή του" κι αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω μερικές σκέψεις. Πραγματικά ηταν ένα ταξίδι και μια προκληση για μενα αυτό το βιβλίο.
Γνωρισα το μαέστρο Νώντα Φαραζουλή ,έναν άνθρωπο με πάθος για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι. Ένα πάθος συνυφασμένο με την ίδια του τη ζωή . Είδα ένα μαέστρο με αγάπη στο κλασικό και δύσκολο χορωδιακό τραγούδι, πιστό στην α καπέλα αντρική τετράφωνη χορωδία ,έναν ιδεολόγο μαέστρο που δε συμβιβαζόταν με το εύκολο, ένα μαέστρο απαιτητικό που ήθελε σωστές φωνές, που δούλευε πολύ και είχε μοναδικό στόχο να φτιάξει μια Χορωδία αξιώσεων. Και τα κατάφερε. Ένιωσα την αγωνια του , τον ενθουσιασμό του , τις ανησυχίες του...
Και μαζί μ’ αυτόν, γνώρισα δεκάδες ανθρώπους, που ο καθένας είχε τη δική του ενδιαφέρουσα πορεία ζωής.
Και Μαζι με τα πρόσωπα...
Έζησα από κοντά την ιστορία ενός πολιτιστικού σωματείου, της Χορωδίας Αιγίου. Από το 1933 που ιδρύθηκε από τον περίφημο Κώστα Χάγιο και την προσπάθεια να αναβιώσει στα μεταπολεμικά χρόνια, μέχρι το μαέστρο Νώντα Φαραζουλή που μαζί με μια ομάδα καλλίφωνων Αιγιωτών κατάφεραν να την στεριώσουν και να της δώσουν πάλι πνοή.
Ανακάλυψα στιγμές της πόλης που δεν ήξερα. Θυμήθηκα εικόνες της ζωής του Αιγίου όπως τις είχα βιώσει ως παιδί και νιώθω τυχερή που πρόλαβα να εσωτερικεύσω εικόνες από το παλιό Αίγιο με τα αρχοντικά του, τις γειτονιές με τους κήπους. Μια πόλη με πιο αργούς ρυθμούς ζωής, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές και φυσικές κι ο πολιτισμός του κάθε ανθρώπου διαμορφωνόταν σε σχέση με το διπλανό του.
Θέλησα σε αυτό το βιβλίο να καταγράψω αυτήν την ατμόσφαιρα όσο είναι ακόμα ζωντανή ως αίσθηση μέσα μου.
Ήθελα μέσα από αυτήν την παρέα των πρώτων χορωδών , να μεταφέρω την ατμόσφαιρα της ζεστής ανθρώπινης επικοινωνίας, που ηταν ενταγμένη σε ένα πλαίσιο και προσωπικής έκφρασης αλλά και κοινωνικής προσφοράς
Μεσα από το προσωπο του μαέστρου Νώντα Φαραζουλή ήθελα να τιμήσω όλους τους ανθρώπους που προσέφεραν και προσφέρουν με μόνο κίνητρο την αγάπη και το πάθος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δυο του κόρες ,τη Γούλα και τη Βίκυ, που παραχωρώντας υλικό από το προσωπικό αρχείο του πατερα τους με εκαναν συμμετοχο της ζωής του με εβαλαν άτυπα στην οικογενεια τους και μεσα από τις διηγησεις τους εγινα παρατηρητης της πορείας της ζωής του και της ψυχοσύνθεσής του.
Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έγραψαν και εκφράστηκαν με καλά λόγια για αυτό το βιβλίο. Τους δημοσιογράφους , Ζουρόπουλο Φάνη ,Ανδρέα Φλογερά , Γιάννη Μουγγολιά και τους φίλους Πέπη Σπηλιωτοπούλου, Μαρία Στιβαχτοπούλου και Δημήτρη Ζωιτσούδη.Την καθηγήτριά μου φιλόλογο Βάνα Μπεντεβή, τον κ. Φιλιππο Οικονόμου, τη φίλη συνάδελφο Αγάθη Δούκα, τον κ Πάνο Παναγόπουλο, τον μαέστρο Σταύρο Σολωμό, τη Λένα Μάρκου, τον τ.υπουργό Γιάννη Βασιλειάδη αλλά και τις φιλολόγους Τούλα Ρέλλα και Βαρβάρα Σεφέρη, που ανέλαβαν την παρουσίασή του.
Ευχαριστώ και όλους αυτούς που, όταν με συναντούν, μου δίνουν δύναμη με τα καλά τους λόγια να συνεχίσω....

Δεν υπάρχουν σχόλια: